TEKS UCAPAN YB NGA KOR MING/N29 KEPAYANG DAP Taiping mengadakan Majlis Bersunat besar-besaran terbukti dakwaan UMNO meleset‏ Soalan untuk laporan khas Parlimen Taiping Teks Ucapan Perbahasan bajet Perak 2013 oleh YB Tuan Nga Kor Ming‏ DAP Bongkar Hipokrit UMNO tandatangan perjanjian kerjasama dengan Komunis China‏
IMG_9265_1024x683

KENYATAAN MEDIA YB NGA KOR MING

KENYATAAN MEDIA YB NGA KOR MING

Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming hari ini menggesa kerajaan segera menjelaskan tunggakan bayaran insentif hasil tangkapan kepada warga nelayan seluruh Negara yang telah tertunggak selama 5 bulan sejak Julai tahun ini.

Ketika mengadakan sidang media di parlimen, Nga Kor Ming mendedahkan bahawa beliau telah menerima aduan dari nelayan dikawasan Hutan Melintang, Pantai Remis, Sungai Besar dan Kuala Sepetang, bahawa Kementerian Pertanian & industri asas tani telah gagal menjelaskan bayaran subsidi hasil tangkapan RM0.10 sekilo sejak bulan Julai tahun ini selama 5 bulan.

Menurut beliau, nelayan-nelayan telah mengemukakan tuntutan tetapi kerajaan telah gagal menjelaskan bayaran sebagaimana yang dijanjikan dan kini telah masuk bulan kelima.

Menurut Nga, insentif hasil tangkapan ini telah diperkenalkan untuk meringankan beban nelayan sejak tahun 2011 setelah kerajaan menaikkan harga diesel dari RM1.00 seliter kepada RM1.20 Walaubagaimanapun, insentif ini kekal tidak berubah walaupun kerajaan menaikkan harga diesel sekali lagi pada bulan Julai tahun ini dari RM1.25 kepada RM1.45 satu liter.
(Click Title To Read Full Version)

KENYATAAN MEDIA AHLI PARLIMEN TAIPING YB NGA KOR MING

KENYATAAN MEDIA AHLI PARLIMEN TAIPING YB NGA KOR MING Kerajaan hari ini digesa menngiktiraf jawatan Ketua Pembangkang Parlimen dengan menawarkan status bertaraf Menteri cabinet.   Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor

Cabar pisau.net muncul diri dalam 24jam

Orang yang fitnah berdosa besar. Perbuatan “baling batu, simpan tangan” merupakan angkara yang keji dan bersifat pengecut. Saya disini memberi masa 24 jam kepada pisau.net untuk mengemukakan diri, jangan berselindung dibelakang nama samaran yang palsu. Tindakan sembunyi diri hanya terbukti semua tohmahan terhadap Dato Ngeh Koo Ham dan saya adalah bohong belaka dan fitnah yang bersifat keji.

Saya juga mengumumkan memberi tawaran RM1,000 kepada mana-mana pihak yang membantu saya mencari nama, kad pengenalan dan alamat sebenar pisau.net supaya peguamcara saya dapat serahkan Writ saman malu terhadap mereka yang tidak bertanggungjawab fitnah kami dapat tanah di Kelantan sebagai habuan politik. Mereka yang fitnah harus dilaknat Tuhan.

Sekian, terima kasih.

SOALAN DEWAN NEGERI OLEH YB TUAN NGA KOR MING-DUN PANTAI REMIS‏

  Soalan Persidangan Dewan Negeri Perak April, 2012 A) Soalan Bertulis Minta YAB Menteri Besar nyatakan : – 1.  Sila senaraikan saiz tanah pertanian, tanah perumahan, tapak lombong dan kuari

Soalan Parlimen oleh YB Tuan Nga Kor Ming untuk persidangan Dewan mulai 12-3-2012

SOALAN PERSIDANGAN PARLIMEN SESSI MULAI 12/03/2012

OLEH YB TUAN NGA KOR MING-KAW TAIPING (P60)

SOALAN LISAN

1. MINTA YAB PERDANA MENTERI menyatakan apakah rancangan dan langkah konkrit yang diambil oleh kerajaan untuk membina sebuah Universiti di Taiping, membaik semula Pasar Awam Taiping yang merupakan warisan Sejarah serta projek membina kereta kabel(Cable Car) di Maxwell Hill, Taiping.

(Click Here To Join)

IMG_6652-nkm_460x480

SOALAN PERSIDANGAN DEWAN NEGERI PERAK

  SOALAN BERTULIS   1. MINTA YAB MENTERI BESAR nyatakan secara satu per satu rancangan pembangunan yang akan diadakan dalam kawasan DUN Kepayang pada tahun ini hingga 2015 serta berapakah

Bajet 2014 : Perbahasan Parlimen YB Nga Kor Ming‏

  TEKS UCAPAN YB NGA KOR MING UNTUK BAJET 2014 Terima kasih Dato Speaker. Demi rakyat, Taiping bangun untuk membahas usul belanjawan tahun 2014 di dewan yang mulia ini.  

Kenyataan Media oleh YB Dato Negh Koo Ham tentang isu Tanah Kelantan

KENYATAAN MEDIA

i) Ngeh & Nga tidak pernah dianugerahkan sebarang tanah oleh kerajaan negeri Kelantan

ii) Pembelian syarikat Upayapadu Plantations Sdn Bhd adalah satu transaksi komersial yang berlaku di pasaran terbuka.

iii) UMNO/BN ingin mengalihkan perhatian rakyat jelata daripada skandal-skandal tanah terhadap mereka yang didedahkan oleh Ngeh & Nga semasa sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini.

____________________________________________________________________

Sebuah blog merupakan penyokong BN bertajuk Pisau.net, dengan niat yang jahat menyatakan bahawa Menteri Besar Kelantan, Tok Guru Nik Aziz, telah meluluskan bidang tanah seluas 10,526 ekar sebagai pertukaran untuk mendapatkan persetujuan YB Nga Kor Ming dan saya, melantik Dato’ Seri Nizar Bin Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak pada tahun 2008.

Tuduhan tersebut dengan terang-terangnya merupakan satu pembohongan. Walaupun pihak BN dengan hakikatnya sedar tentang kebenaran tanah tersebut, tetapi media yang memihakkan mereka terus berusaha untuk menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat. Oleh itu, saya berasa perlu untuk mengeluarkan kenyataan media ini/
(Click Title To Read Full News)

Laporan Polis YB V Sivakumar‏

LAPORAN POLIS

Saya YB V Sivakumar telah baca dan mengetahui dari laporan tajuk utama Sinar Harian pada 23/12/2013, bahawa Exco Kanan Kerajaan Negeri Perak, Dato Hamidah Binti Othman telah membuat satu laporan polis mendakwa beliau telah diugut oleh YB Nga Kor Ming, ADUN Pantai Remis semasa beliau berada di Dewan makan, Dewan Negeri pada pukul 3.30pm, 20/12/2013, iaitu hari Khamis. Beliau telah mendakwa bahawa YB Nga mengeluarkan kata-kata ugut seperti “You watch up, I will go after you.” dan oleh demikian, beliau berasa keselamatan dirinya tergugat dan buat laporan polis.

Saya ingin membuat laporan polis terhadap Dato Hamidah kerana melakukan kesalahan membuat laporan polis yang palsu. Saya ingin menyatakan bahawa saya turut hadir pada tempat dan waktu kejadian sepertimana yang didakwa tetapi jelas dakwaan Hamidah adalah palsu dan merupakan satu fitnah besar.

Saya boleh dan sanggup menjadi saksi bahawa tuduhan Hamidah tidak masuk akal dan saya mengesahkan YB Nga Kor Ming tidak pernah mengugut beliau sama sekali.
(Click Title To Read Full Version)

IMG_6685_640x427

Teks Ucapan Perbahasan bajet Perak 2013 oleh YB Tuan Nga Kor Ming‏

TEKS UCAPAN PERBAHASAN BAJET 2013 DEWAN NEGERI PERAK

Salam Bersih & Salam Reformasi, Dato Speaker. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kerana membenarkan saya bangun untuk membahas usul pembentangan Bajet Negeri 2013 yang jelas mencerminkan deficit berturut-turut selama sekurang-kurang 8 tahun ini.

Seperti yang diwar-warkan bahawa bajet kali ini berteraskan 3 prinsip utama iaitu Berhemah(Prudent), Effisien(Efficient) dan Mampan(Sustainable), memang elok jika tiga(3) teras prinsip ini dapat dilaksanakan tetapi adalah jelas fakta didepan mata kita terbukti ia adalah indah khbar dari rupa. Bahkata pepatah melayu, ini bajet masuk lima, keluar sepuluh.

TYP, Bajet kali ini mengalami satu lagi deficit sebanyak RM42.86 juta, ia adalah bajet deficit berturut-turut setelah kerajaan negeri menelan deficit RM50.14 juta pada tahun 2012 dan RM29.6 juta pada tahun 2010. Dalam tempoh singkat 3 tahun ini jumlah deficit telah mencecah RM122.6 juta. Bolehkan kita bangga? Saya berasa pelik kerajaan negeri BN masih bangga dengan deficit berleretan panjang, sikap “angkat bakul, masuk sendiri” inilah akan membawa negeri dan tanahair kita menuju ke ambang kebankrapan khususnya kini hutang Negara telah melebih RM500 billion, iait53.7% daripada KDNK, satu paras yg merbahaya.

TYP, Sekiranya kita mengimbas kembali, kali terakhir tanahair kita Berjaya mencatat belanjawan seimbang adalah pada tahun 1997 ketika Dato Seri Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan. Sejak beliau dipecat secara zalim, saban tahun Negara kita mengalami deficit dan kini sudah 16 tahun Malaysia mengalami deficit berturut-turut dengan tahun 2013 menyaksikan jumlah deficit setinggi RM43 billion. Yang lebih mengkhuatiri pihak kami disebelah sini adalah pada waktu zaman DS Anwar Ibrahim, selama 8 tahun beliau menjadi Menteri Kewangan, beliau Berjaya mengurangkan jumlah hutang Negara dari RM97 billion hingga ke RM89 billion, satu kejayaan yang membolehkan DS Anwar diiktiraf sebagai Menteri Kewangan terbaik oleh IMF bagi rantau Asia Pasifik, tetapi kini dibawah YAB Pekan, hutang Negara kita melonjak berlipat ganda, kini jumlah RM500 billion yang terpaksa ditanggung oleh semua rakyat adalah melebihi jumlah hutang Negara sepanjang zaman 5 perdana Menteri Malaysia sejak kemerdekaan yang berjumlah RM300 billion.

Kos bayar hutang Negara boleh bina 45 Universiti baru tiap tahun
(Klik tajuk untuk membaca versi penuh)

IMG_9623_640x427

DAP Taiping mengadakan Majlis Bersunat besar-besaran terbukti dakwaan UMNO meleset‏

  (Taiping 14-12-2011) DAP Taiping mencipta Sejarah lagi apabila mengadakan Majlis Berkhatam secara besar-besaran di perkarangan Masjid Eskpo di Taiping untuk tiga tahun berturut-turut.   Apabila Timbalan Presiden UMNO, Tan

IMG_6114_640x426

Teks Ucapan Bajet Negeri Perak 2012 oleh YB Tuan Nga Kor Ming‏

  TEKS UCAPAN YB TUAN NGA KOR MING SEMPENA PERBAHASAN BAJET NEGERI PERAK TAHUN 2012 Salam sejahtera TYP. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada TYP kerana memberi

Soalan Dewan Negeri Perak untuk sesi mulai 21/11/2011‏

Soalan Persidangan Dewan Negeri Perak November, 2011 A) Soalan Bertulis Minta YAB Menteri Besar nyatakan : – 1. Sila senaraikan secara terperinci jumlah saiz tanah, hasil premium yang dikutip dan

manjung

GEMA KERABAT 3/4: YB NGA KOR MING – UBAH SEKARANG!

  Dear my friends, all of u can do a lot of things & be part of the team. It will make a difference! First, help to “Share” and “Like”

IMG_3412

Ceramah Mat Sabu disambut hangat lebih 6,000 orang di Bukit Jana, Taiping

  (TAIPING 9-9-2011) Lebih 6,000 warga Taiping membanjiri Ceramah Perdana anjuran Pakatan Rakyat di Kampung Bukit Jana disini sehingga kereta penuh sesak lebih tiga kilometer.   Ceramah Perdana yang membariskan

parlimen-malaysia

Soalan Persidangan Parlimen oleh Ahli Parlimen Taiping YB Tuan Nga Kor Ming‏

  SOALAN PERSIDANGAN PARLIMEN SESSI MULAI 3/10/2011 OLEH YB TUAN NGA KOR MING-KAW TAIPING (P60)   SOALAN LISAN   1.        MINTA YB MENTERI KERJARAYA menyatakan apakah STATUS terbaru serta

DAP Bongkar Hipokrit UMNO tandatangan perjanjian kerjasama dengan Komunis China‏

  Kenyataan Media DAP Perak 5-9-11 Apabila UMNO dan media arus perdana kawalan parti perkauman itu mengecam hebat Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu kerana kononnya membela pejuang Komunis di kejadian

Soalan Persidangan Dewan Negeri Perak Ogos, 2011

Soalan Persidangan Dewan Negeri Perak Ogos, 2011 A) Soalan Bertulis Minta YAB Menteri Besar nyatakan : – 1. Sila senaraikan langkah, jumah kos dan hasil pencapaian secara terperinci program “Perak

know-your-rights

PANDUAN UMUM BAGI PENANGKAPAN, TAHANAN POLIS DAN JAMIN

  PANDUAN UMUM BAGI PENANGKAPAN, TAHANAN POLIS DAN JAMIN MACAM MANA SAYA TAHU BILA SAYA DITANGKAP POLIS? Ada beberapa cara. Polis mungkin berkata, “Saya tahan awak”, “Awak ditangkap”. Polis mungkin

APA NAK BUAT KALAU DITAHAN POLIS UNTUK KE BERSIH?

  APA NAK BUAT KALAU DITAHAN POLIS UNTUK KE BERSIH? Sekiranya anda ditahan di sebuah sekatan polis dan diarahkan untuk berpatah balik ke rumah. Apakah yang patut anda buat? Perkara 9(2) Perlembagaan

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis

  10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis 1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA … a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan” b. Polis menggari tangan

Semua pegawai penyelaras kawasan pilihanraya BN adalah dilantik oleh SPR!

  Sementara SPR war-war ia berlaku adil & berkecuali, kini terbongkar bahawa semua pegawai penyelaras kawasan pilihanraya BN adalah dilantik oleh SPR.! Agen BN yang kebanyakan terdiri daripada calon-calon BN

know-your-rights

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis

  10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis 1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA … a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan” b. Polis menggari tangan

DSC09705_640x426

Semua pegawai penyelaras kawasan pilihanraya BN adalah dilantik oleh SPR!

  Sementara SPR war-war ia berlaku adil & berkecuali, kini terbongkar bahawa semua pegawai penyelaras kawasan pilihanraya BN adalah dilantik oleh SPR.! Agen BN yang kebanyakan terdiri daripada calon-calon BN

facebook.com/davidngakorming

RSSFollow me at http://twitter.com/ngakorming

  • Could not connect to Twitter

Recent Post


Warning: GcalSidebar::get_feed() [gcalsidebar.get-feed]: Node no longer exists in /home/ngakormi/public_html/bm/wp-content/plugins/gcal-sidebar/gcal-sidebar.php on line 398

Warning: GcalSidebar::get_feed() [gcalsidebar.get-feed]: Node no longer exists in /home/ngakormi/public_html/bm/wp-content/plugins/gcal-sidebar/gcal-sidebar.php on line 398

DAP Perak Activities

Have you read this?

Archives

eXTReMe Tracker